Διαχρονικά Μνημεία Ελληνικού Πολιτισμού

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

Συνέδριο για την Ελληνική Γλώσσα στη Λατινική Αμερική

Συνέδριο για την Ελληνική Γλώσσα στη Λατινική Αμερική

Η καταγραφή και η αξιολόγηση των μέχρι σήμερα δεδομένων της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στη Λατινική Αμερική θα τεθούν στο επίκεντρο του συνεδρίου, που διοργανώνεται από τις 16 έως τις 18 Οκτωβρίου στο Μοντεβιδέο, της Ουρουγουάης.

Στόχος της διοργάνωσης, που προετοιμάζεται εδώ και καιρό από το Γραφείο του Συντονιστή Εκπαίδευσης Λατινικής Αμερικής, Γεωργίου Παππά, με έδρα το Μπουένος Άιρες, είναι να γίνει μία πρώτη ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των ενδιαφερομένων φορέων και η χάραξη μιας κοινής πολιτικής για την προβολή και τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού στο νότιο τμήμα της αμερικανικής ηπείρου. Το συνέδριο στηρίζεται από το ΣΑΕ, Περιφέρεια Λ. Αμερικής και το Ίδρυμα «Μαρία Τσάκου».

Στις εργασίες του συνεδρίου θα λάβουν μέρος διακεκριμένοι ελληνιστές καθηγητές από πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα χωρών της Λατινικής Αμερικής. Μεταξύ αυτών ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Χιλής, Καστίλιο Ντιντιέρ Μιγουέλ, διευθυντής του μοναδικού Κέντρου Αρχαίων, Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών στη Λατινική Αμερική, που φέρει το όνομα του Φώτιου Μαλέρου. Θα μιλήσουν, επίσης, η Λαμπρίνα Κολιούση, από το Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικού (UNAM), ο Συντονιστής ΣΑΕ Λατινικής Αμερικής, Νικηφόρος Νικολαϊδης, ο οποίος αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη διάδοση της ελληνικής γλώσσας, όπως και εκπρόσωποι διαφόρων φορέων που ασχολούνται με το αντικείμενο.

Από το Ίδρυμα «Μαρία Τσάκου», που στεγάζεται σε ένα πανέμορφο κτήριο στο κέντρο του Μοντεβιδέο, θα μιλήσουν οι Σοράγια Οχόβιετ και Γκουστάβο Φιγκαρόλα.

Μέσω του Ιδρύματος, που λειτουργεί πάνω από τρεις δεκαετίες, η ελληνική γλώσσα, η κλασσική και η σύγχρονη παιδεία μας βρήκαν στην Ουρουγουάη πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθούν, προσελκύοντας «πραγματικούς εραστές» του πολιτισμού μας, όλων των τάξεων και όλων των ηλικιών.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ
Πηγή εικόνας: fundacionmariatsakos.org

Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009

Βιβλιοπαρουσίαση της "Εξέγερσης ενάντια στον Σύγχρονο Κόσμο" στην Αθήνα

ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ, 09 ΟΚΤΏΒΡΙΟΣ 2009 07:51

E-mailΕκτύπωσηPDF
091009-evolaΟι εκδόσεις Λόγχη σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Ιουλίου Έβολα«Εξέγερση ενάντια στον Σύγχρονο Κόσμο», την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου στις 7.00 μ.μ. στο ξενοδοχείο President (Λ. Κηφισσίας 43, Αθήνα). Για το βιβλίο και το έργο του Ιούλιου Έβολα θα μιλήσουν: ο μεταφραστής Κωνσταντίνος Κίτσιος, οΧρίστος Γούδης (πρόεδρος του Ινστιτούτου «Ί. Δραγούμης»), ο Γιάννης Σχοινάς (εκδ. Νέα Θέσις) και ο Σπύρος Σταθόπουλος (δρ. πολιτικών Επιστημών και συγγραφέας).Την συζήτηση θα συντονίσει ο Δημήτρης Ζαφειρόπουλος (εκδότης του «Ε.Κ.»).

Για πληροφορίες και προσκλήσεις επικοινωνείστε με το 2103611590 και 2103641960 και στο www.logxi.com

ΤΕΛΕΥΤΑΊΑ ΕΝΗΜΈΡΩΣΗ ( ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ, 09 ΟΚΤΏΒΡΙΟΣ 2009 07:56 )

Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2009

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

Αριστοτέλης ο δάσκαλος του Μεγάλου Αλέξανδρου

E-mailΕκτύπωσηPDF
300909-aristotelisΓεννημένος στην Μακεδονία την εποχή που ο χρυσός αιώνας των Αθηνών βρισκόταν στο ηλιοβασίλεμά του, ο Αριστοτέλης είχε την καλή τύχη να υπάρξει μαθητής του σπουδαίου Πλάτωνος, αλλά και το μεγάλο προνόμιο να γίνει διδάσκαλος του κατοπινού κοσμοκράτορα, Αλεξάνδρου του Μεγάλου.
Η φιλοσοφία του Αριστοτέλη αντιπροσωπεύει την τελική άνθιση της ελληνικής σκέψης στο φυσικό της περιβάλλον, την πόλη - κράτος. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του Αριστοτέλη ως φιλοσόφου είναι ένας ρωμαλέος νους, που αρνιόταν να πιστέψει ότι ο κόσμος αυτός δεν ήταν απολύτως πραγματικός. Για αυτόν, η Φιλοσοφία αποτελούσε προσπάθεια ερμηνείας του φυσικού κόσμου. Αναπόφευκτα λοιπόν η κυρίαρχη νότα της φιλοσοφίας του ήταν η σύγκρουση με τον δάσκαλο του. Κι έτσι άρχισε να απομακρύνεται από την πλατωνική διδασκαλία, αλλά και από την Ακαδημία, ιδρύοντας τη δική του σχολή, το περίφημο Λύκειον.
Καθώς όμως όλα τα ωραία πράγματα είναι εφήμερα, έτσι και οι καλές ημέρες που ο Αριστοτέλης δίδασκε τους μαθητές του στο Λύκειον, τελείωσαν με τον απροσδόκητο θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η μοίρα που τον περίμενε στην πόλη που γέννησε τη Φιλοσοφία αλλά και που εξόντωσε τον μεγαλύτερο ίσως εκπρόσωπο της, δεν θα ήταν άλλη από αυτή του Σωκράτη, αν ο ίδιος ο Αριστοτέλης δεν φρόντιζε να καταφύγει στη Χαλκίδα.
Ένας κόσμος ολόκληρος με τις δόξες και τα πάθη του, με τους θριάμβους αλλά και τις στιγμές αδυναμίας του, περιγράφεται με λυρικό τρόπο μέσα στις σελίδες αυτής της μονογραφίας. Σελίδες που οδηγούν τον αναγνώστη σε ένα μαγευτικό ταξίδι, σε μία άλλη εποχή, ενός ελληνικού κόσμου πλημμυρισμένου στο φως, ρωμαλέου και σφριγηλού που, καταδαπανώντας αφειδώς όλες του τις δυνάμεις, ξεκίνησε από τη γωνιά αυτή της Ευρώπης και εξελλήνισε την Ανατολή.
Οι εκδόσεις «Νοών», με το νέο τους αυτό έργο, προσφέρουν στο αναγνωστικό τους κοινό άλλη μία χρυσή σελίδα ελληνικής ιστορίας. Γιατί όπως είπε ο Νίτσε «ο κόσμος μπορεί να είναι όσο θέλει σκοτεινός, αρκεί όμως να παρεμβάλλουμε ένα κομμάτι ελληνικής ζωής για να φωτιστεί αμέσως άπλετα!»

ΠΗΓΗhttp://www.elkosmos.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=2520:2009-09-30-12-55-09&catid=98:2008-10-17-07-34-07&Itemid=285